Vissza

A hialuronsavról bővebben (1. rész)

img
05

A hialuronsavról bővebben (1. rész)


Nézzük meg közelebbről, hogy mi is az a hialuronsav?


A hialuronsav egy, a természetben is előforduló, nagy molekulaszerkezetű szénhidrát. Minden élő szövetben megtalálható, ahol megjelenése után, pár nap leforgása alatt elbomlik. Az emberi szervezetben a hialuronsav vízmegkötő, illetve az ízületekben, izomzatban kenő, síkosító szerepet játszik. Mivel a szövetekre jó hatással van és halmazállapota is megfelelő, gyakran alkalmazzák a gyógyászatban a termékeik alkotórészeként.


Az anyagot magas hialuronsav tartalmú szövetekből nyerhetjük ki, vagy bakteriális erjesztéssel állíthatjuk elő.


A vizet nem tartalmazó, száraz anyag könnyű, vízzel keverve már nagyon kis, akár egy százalékos vizes oldata viszkózus és rugalmas. A hialuronsav megjelenését tekintve nagyon hasonló a nyers tojásfehérjéhez.

Régen, az orvoslásban a szürke hályog műtéteknél is alkalmazták.


Bár az emberi szervezet nagy részén megtalálható ez az anyag, legnagyobb koncentrációban a szemben, az úgynevezett üvegtestben van jelen, illetve a bőrben, a sejt közötti állományban és az ízületeinkben.

Egy nagyon fontos szerepe a magzat köldökzsinórjának rugalmasságában van, ahol is a hialuronsav jelenléte teszi lehetővé, hogy a csőszerű szerkezet a csavarodások ellenére is el tudja látni a feladatát, nem törik meg, nem záródik el.

avt
Szerkesztő neve
Szerkesztő bemutatkozás