Vissza

A hialuronsavról bővebben (2. rész)

img
05

A hialuronsavról bővebben (2. rész)


Némi történelemi áttekintés A New York-ban található Columbia Egyetemen, az 1930-as évek második felében egy kutatócsoport Karl Meyer vezetésével reumás betegeken kísérleteket végeztek. A reuma következtében megduzzadt ízületekből aktív anyagot különítettek el, melyet a kémhatása miatt hialuronsavnak neveztek el.


Mivel a tojás a II. világháború alatt hiánycikk volt, 1942-ben Dr. Balázs Endre szabadalmi kérelmet nyújtott be a hialuronsav tojást helyettesítő felhasználásáról a sütőiparban. Az ezt követő öt évben Dr. Balázs Endre a hialuronsav kutatásának jelképévé vált. A következő évtizedben az anyagot gyakorlatilag minden állatfajból sikeresen elkülönítették és bizonyosságot nyert az is, hogy ez az anyag több betegség kezelése esetén is alkalmazható. Ilyen betegségek például az egyes szemészeti- és bőrbetegségek, valamint a reumás és degeneratív arthritisz is.


Ekkorra teljesen nyilvánvalóvá vált a kutatók számára, hogy a hialuronsavban rejlő lehetőségek tárháza nagyon széleskörű. Ennek egyik fő oka, hogy anyaga olyan tisztán állítható elő, hogy semmilyen irritációt nem vált ki. A kilencvenes évekre a hialuronsav és annak származékainak kutatása, illetve felhasználása már nagyon fontos szerepet játszott. Ennek egyik vezető kutatója még ekkor is, Dr. Balázs Endre és csapata volt.

avt
Szerkesztő neve
Szerkesztő bemutatkozás