Bizony, sok gazdi számára ismerős lehet a jelenet, amikor a kedvencedet szépen beteszed a kádba, majd elkezdődik a harc.

Bizony, sok gazdi számára ismerős lehet a jelenet, amikor a kedvencedet szépen beteszed a kádba, majd elkezdődik a harc. Te a kutyus tisztaságáért küzdesz, ő pedig az életéért – legalábbis szerinte. Jó húszperces tortúra után végre kiemeled a tiszta kutyát és konstatálod: te is megfürödtél, bár nem állt szándékodban.

És persze a tortúra itt még nem ér véget, hiszen még meg kéne szárítani a blöki bundáját, amit szintén nemigen kultiválnak. Így aztán mindkettőtök számára a lehető legkellemetlenebb élményt jelenti a fürdetés, amit ennek ellenére nem célszerű elhanyagolni. Szerencsére van megoldás és mi azt is eláruljuk neked, hogy mi az.

Mitől fél a kutya a kádban?

Sokan felteszik ezt a nagyon is jogos kérdést, hogy tulajdonképpen mi az, ami felzaklatja ilyenkor a kutyust. Különösen akkor állnak értetlenül a tulajdonosok, ha az állat úszni egyébként szeret, csak a fürdetéskor tör ki a palotaforradalom és ilyenkor mintha az egyébként vízimádó eb hirtelen víziszonyossá válna.

Nos, a félelem okát nem a vízben, hanem a fürdőkádban kell keresni. A legtöbb esetben a kutyát nem a víz borítja ki, hanem a csúszós felület, amin nem tud stabilan megállni. Nem véletlen, hogy a szakemberek gyakran javasolják a csúszásgátló használatát.

Természetesen akadnak olyan kutyák is, akik valóban félnek a víztől, de akad olyan egyed is, aki egyszerűen nem szereti a vizet. Az ő esetükben más megoldás után kell nézni.

A szoktatás kulcsa a fokozatosság

Amennyiben hű társad nem szeret fürödni, minden egyes ilyen alkalom legalább akkora szenvedést jelent neki, mint neked. Éppen ezért érdemes olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek jó érzéssel töltik el a kutyát, így kellemes emlékei lesznek a fürdésről.

Van, aki a jutalomfalatos csalogatásra esküszik. Ilyenkor minden alkalommal, amikor a négylábú nyugodt marad és szót fogad, kap egy jutit. Így viszonylag hamar megtanulja, hogy bár a fürdés egy nem-szeretem dolog, a gazdi kedvéért meg kell tenni.

A másik lehetőséged, hogy nem vágsz bele azonnal a fürdetésbe, hanem megmutatod a kutyának, hogy a fürdés lehet mókás is. Fogj néhány labdát és tedd a fürdővízbe, majd ültesd be a kutyust is. Elsőre ugyan nem sok kedve lesz játszani, de kis idő és sok türelem segíthet ebben a kérdésben.

Ezekre figyelj a fürdetés során

Amikor fürdetni készülsz mindig ellenőrizd a víz magasságát és hőfokát, mielőtt beleültetnéd a kutyit. Meglehet, te imádod a forró fürdőt, neki viszont kellemetlen élmény lehet belecsobbanni a tűzforró vízbe. A víz magassága pedig akkor ideális, ha a kutyusod térdéig ér.

A szappanozásnál vigyázz arra, hogy azt csak a kedvenced testén alkalmazd. A fejét inkább mosd meg óvatosan egy kis vízzel, lehetőleg úgy, hogy az ne menjen bele a fülébe. Ellenkező esetben egy csúnya gyulladás is lehet a vége, ami egyikőtöknek sem lenne túl jó élmény.

 

Habár a fürdetésnél nem tudunk ott lenni veled, ápoló kutyaszappanjainkkal, vagy samponjainkkal könnyedén selymessé varázsolhatod a kutyusod bundáját. WEBÁRUHÁZUNKBAN változatos illatokban találhatsz természetes és bőrbarát fürdető termékeket, amelyek kíméletesen tisztítják a kutyusok szőrét.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek