Ha csak most váltál kutyatulajdonossá, vagy egyszerűen csak most döntöttél úgy, hogy nem ártana fésülni a kutyát…

Ha csak most váltál kutyatulajdonossá, vagy egyszerűen csak most döntöttél úgy, hogy nem ártana fésülni a kutyát, biztosan észrevetted, hogy a boltok polcain tömegével sorakoznak a különböző kutyakefék. Némelyik sűrű és drótos, mások pedig leginkább az emberek által használt tupírfésűre hasonlítanak.

Ilyenkor persze tanácstalanul vakargatod a fejed, hogy most vajon melyikre lesz szükséged. Pedig ha jobban belegondolsz, érthető, hogy ennyi különböző termék van a piacon, hiszen a kutyusok szőre is nagy eltéréseket mutat. Egyértelmű, hogy egy selymes spániel számára ajánlott kefe nem lesz alkalmas egy drótszőrű vizsla ápolására. De hogyan döntheted el, hogy nektek melyik kell?

Milyen szőrtípusok vannak?

A kutyaszőrök felhozatala igen változatos képet mutat. Megkülönböztetünk rövid, szálkás, hosszú és dupla szőrzetet, valamint olyan blökik is akadnak, akiknek egyáltalán nincs bundája. Mindegyik típus másfajta ápolást igényel, ennek köszönhető, hogy a kutyakozmetikák árlistái is ennyire változatosak.

A drótos, szálkás szőrű kutyákat a legkönnyebb felismerni, hiszen erőteljes, „kócos” szőrszálakkal rendelkeznek. Rövid és sima szőre van például a magyar vizslának és a mopsznak. A spánielek ékes példái a gyönyörű, hosszú szőrzetnek, a dupla típus pedig leginkább a juhászkutyákra és az északi fajtákra jellemző, hiszen nekik nagy szükségük van a testük hőszigetelésére.

Milyen KEFÉRE LESZ SZÜKSÉGEM?

Rövidszőrű kutyák esetén fésű helyett célszerű inkább sörtékkel ellátott kesztyűt választani. Ezeknek a fajtáknak a szőre erősen hullik és ezzel az eszközzel könnyedén eltávolíthatod őket.

Erőteljes, de viszonylag rövid bunda esetén már más a helyzet. Számukra sűrű, fémes kefét válassz, amivel eltávolíthatod a kihullott szőrszálakat a szőrzet mélyebb rétegeiből is.

A hosszú szőr hajlamos a csomósodásra, sőt, ha elhanyagolod, akkor akár filcesedésre is. Ilyen esetben válassz egy kétoldalas kefét, melynek egyik oldalát fém fogakkal, míg a másik oldalán sűrű sörtékkel látták el. Ezzel könnyedén rendezheted a gubancokat.

A drótos típus jó választás a szálkás szőrzethez is, mert ez képes megbirkózni az erőteljesebb szálakkal is.

Kölyökkutyák fésüléshez szoktatása

A kiskutyák újdonságokhoz való szoktatása nem mindig egyszerű. A fésülést sok blöki nem tűri, mivel nem értik, hogy miért kellene nekik hosszadalmasan üldögélniük egy széken vagy egy asztalon, amíg a gazdi egy szúrós valamit huzigál a bundájukon. Amennyiben azt szeretnéd, hogy később a fésülködés ne legyen gond, már kölyökkorban kezdd el a szoktatást!

Ekkor még felesleges bármiféle speciális kefét vásárolni, hiszen a kicsik szőrzete nem olyan fejlett és erőteljes, mint a felnőtteké. Az ismerkedési fázishoz elegendő, ha vásárolsz egy gombos fejű kefét, ami nem sérti a bőrt és nagyjából olyan érzést okoz a kutyának, mintha masszíroznák. A műveletet érdemes gyakran megismételni így hamar hozzászokik majd a kis négylábú.

Rendszeres szőrápolással könnyedén elkerülheted a csomósodással és szőrhullással járó problémákat. Éppen ezért fontos, hogy a kedvencedet legalább hetente, de szükség esetén akár hetente többször is megfésüld. Így a kutyád kiegyensúlyozott, egészséges és jó megjelenésű maradhat.

A fésülködés mellett ne feledkezz meg a rendszeres fürdetésről és ápolásról sem. Keresed a tökéletes sampont a blöki számára? Látogass el WEBÁRUHÁZUNKBA, ahol natúr és állatkísérletektől mentes samponok kínálatával várunk.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek