A megfelelő gondoskodás ezen a téren sem elhanyagolható. A kutyaápolás gyakorisága nagymértékben függ a kutya méretétől, szőrtípusától, életstílusától.

A kefélés

Bár ez sem igaz minden kutyafajtára, de nagy általánosságban elmondható, hogy a kutyaápolás keretei között illik a kutyusokat hetente átkefélni, melynek következtében folyamatosan tiszták maradhatnak. De akár a mindennapos kefélés is kedvezően hathat a bundájukra. Keféléskor egészen a bőr felületéig át kell kefélnünk az állatot, masszírozva a bőrt, serkentve annak vérkeringését és fellazítva a korpát. A megfelelő kefe kiválasztása fajta és szőrzetfüggő, ehhez érdemes segítséget kérnünk.

Néhány alap információval azért mi is próbálunk segíteni a megfelelő kutyaápolási szokások kialakítását. Hosszúszőrű kutyák esetében a fém fogakkal ellátott kefék a legjobbak, melyeknek a fogvégei lekerekítettek, nehogy felsértsék a kutyus bőrét. A rövidebb, vagy középhosszú szőrű kutyáknál a sörtés kefe az ideális választás. Az úgynevezett simogató kefe a csomók és elhalt szálak eltávolítására, még a gumikefe a fényesítésre szolgál.

Ezek mellé még érdemes a készletben tartanunk ollót, nyírókéseket, bontófésűt, hajszárítót és egyéb felszereléseket a kutyánkhoz igazítva, de ezek már a profi kutyaápolás kellékei.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek