Bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy vajon miként telhet a menhelyen dolgozók egy átlagos napja.

Első ránézésre kellemesnek tűnhet ez az élet, hiszen az egész napot a kutyusok között töltik, puha tappancsok és üdvözlő ugatás fogadja őket minden reggel.

A valóság viszont az, hogy ez a munka cseppet sem könnyű. A legtöbb menhelyi gondozó mindennapjai tele vannak fizikai és lelki megpróbáltatásokkal egyaránt. Gondolj csak bele, hogy hány elesett és riadt lélek érkezik hozzájuk nap, mint nap. A mentők feladata az, hogy ezekben az állatokban felébresszék a reményt egy jobb élet felé.

De lássuk, hogyan is telik az idő azok számára, akik ezekkel az elárvult és elveszett ebekkel foglalkoznak!

Indulás az árvákhoz

Ha szerencsés a reggel, akkor nem fut be hívás mentésre váró kutyáról. Ebben az esetben van idő még békésen meginni egy kávét és esetleg még a Facebookot is végigpörgetni, hogy mi újság az ismerősökkel. Utána öltözés és irány a menhely, hiszen a menhely lakói számára is eljött a reggeli ideje.

Érkezés után már kevésbé laza a menetrend, hiszen rengeteg kutyust kell megetetni. A nyitva tartás megkezdése után pedig érkeznek a potenciális örökbefogadók. Amennyiben még nem választottak kutyát, meg kell ismerni az igényeiket és felvázolni a lehetőségeket. De akkor sem olyan egyszerű a helyzet, amikor már van jelölt, hiszen rengeteg kérdésük lehet a jövendőbeli gazdiknak és még az ismerkedés is csak most kezdődik majd a blökivel.

Ajaj! Mentés a láthatáron!

Csörög a telefon: elütöttek egy kutyát az országúton, a gazdi pedig sehol. Az állatmentő pedig szedi a cókmókját, autóba ül és rohan. A helyszínre érve chipet ellenőriz, és ha lehet, megpróbálja elérni a gazdit. Ám sokszor nem ilyen egyszerű a helyzet. Sokan nem chippeltetik a kutyájukat, így marad a közösségi média és a telefonálgatás, hátha sikerül megtalálni a gondatlan tulajdonost.

Addig is, amíg a négylábú nem tud hazajutni, irány az orvos, hiszen egy gázolás nem játék. Amint megkapta megfelelő ellátást, szállást kap a menhelyen. Az első néhány hét karanténban telik, hiszen ha fertőző betegsége vagy esetleg élősködője van, nem szabad megkockáztatni, hogy megfertőzi a többi állatot.

Ajaj! Mentés a láthatáron!

Természetesen a telepen sem áll meg az élet a mentés ideje alatt. Elő kell készíteni a terepet az új jövevény számára és foglalkozni kell a többi tappancsossal is. Ideális esetben akadnak önkéntesek, akik besegítenek a feladatokkal, de ők sem érnek rá minden áldott nap, így mindig akadnak nehezebb idők is, amikor kisebb csapatnak kell elbírnia a rengeteg tennivalóval

A nap végén még egy utolsó etetést, egy utolsó pillantás a sok árvára, akik talán sosem lelnek otthonra. Merthogy ez is megesik. De ha az állatmentők nem segítenek rajtuk, még ennyi gondoskodás sem jutna nekik, csak a kukázás és a kóborlás hóban-fagyban.

A kör sosem zárul be, mindig akad egy újabb kutya, akit utcára tesznek, így a munka sosem fogy el. Szeretnéd megkönnyíteni a menhelyek munkáját? Fogadj örökbe egy kutyát, hiszen így két életet is megmenthetsz. Létszámstop van? A legtöbb szervezet várja a lelkes önkénteseket is, akik levehetnek némi terhet a vállukról.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek