Napjaink egyik legnagyobb problémáját okozzák azok a kutyák, akik a felelőtlen állattartás következtében válnak gazdátlanná. Sokan nem szívesen ivartalanítják a házőrzőt, viszont a kölykökről sem gondoskodik, amikor azok világra jönnek.

Ilyenkor jobb esetben keresnek gazdit a kis jószágoknak. De az sem ritka, hogy a kicsik végül a menhelyen vagy az út szélén kötnek ki.

Ezek után nem is kérdés, hogy miért lenne lényeges, hogy tenyésztési célzat nélkül miért ne maradjon ivaros a kutyusod. Ennek ellenére felmerülhet benned a kérdés, hogy nem jár-e veszélyekkel a műtét vagy, hogy mire számíts a gyógyulási idő alatt. És vajon biztos, hogy szükséges ez, ha a kedvencednek nincs lehetősége szökésre?

Egészségügyi kockázatok

Komoly következményei lehetnek annak, ha a blöki nem esik túl a műtéten, de nem is párosodik. Például a tüzelési időszak mindkét nem számára komoly kihívást jelenthet. Míg a szuka kutyák a tüzelés kellemetlen tüneteitől szenvednek, addig a kanok az ebben az időszakban felbukkanó csábító illatoktól pörögnek fel. Utóbbi az oka a kertben tartott négylábúak nagy szökési kedvének is.

Továbbá a nőstények esetében gyakran alakulnak ki emlődaganatok, különböző gyulladások a méh körül és álvemhesség is előfordul. Ezek bizonyos esetekben akár végzetesek is lehetnek, mint például a gennyes méhgyulladás, ami egyébként is csak a méh és a petefészkek eltávolításával gyógyítható.

A hímek esetében sem veszélytelen, ha nem távolítják el a heréket. Az ő esetükben is kialakulhatnak különböző, fájdalmas daganatok. A tüzelési időszakban ráadásul akár agresszívvé is válhatnak a tomboló hormonok miatt, ami akár a gazdira nézve is rizikós lehet.

Mire számíts az ivartalanítás után?

Természetesen ettől még joggal aggaszt a gondolat, hogy mi történhet a műtét alatt, vagy éppenséggel utána. Természetesen, mint minden műtét, az ivartalanítás is magában hordoz némi kockázatot. Viszont érdemes tudnod, hogy ez a kockázat nem több, mint bármely más rutinműtét esetében. Ellenben egy beteg kutyát operálni meglehetősen rázós vállalkozás.

A kan kutyus esetében a műtét viszonylag egyszerű. Bódítást követően eltávolítják a heréket, majd a seb zárását követően hagyják, hogy magához térjen és gazdi már viheti is haza. A gyógyulási idő viszonylag rövid, a vágás pedig nem túl nagy. A varratok rágcsálásának elkerülésére alkalmazhatsz gallért, vagy ruhát. Néhány hét elteltével pedig minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

Egy szuka esetében már kicsit nehezebb a helyzet. Az altatásban végzett operáció során a hason ejtenek vágást és eltávolítják a petefészkeket, majd összezárják a hasfalat. A gyógyulás folyamata innentől ugyanaz, mint a hímek esetében, gallér vagy ruha használata itt is javasolt.

A gyógyulási idő alatt természetesen előfordulhatnak kisebb fájdalmak és persze a varratok viszketéssel is járnak. A seb fertőtlenítése a felépülés végéig kötelező és az állatorvostól kérhetsz fájdalomcsillapítót is. Így könnyebben vészelhetitek át együtt ezt a rövid, kellemetlen időszakot a kedvenceddel. Utána viszont sokkal kiegyensúlyozottabb lehet és a tüzelés sem okoz majd problémát többé.

Ha az eb most esett át az ivartalanításon, nem árthat beszerezni egy jó minőségű, sebekre fejlesztett kenőcsöt is, ami gyorsítja a gyógyulást. Ilyen például a webáruházunkban beszerezhető Humac Help, amely a benne található huminsavnak köszönhetően segíti a regenerációt, így jól használható különböző sérülések kezelésére.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek