Egyre inkább terjednek világszerte az SLS és pálmaolaj felhasználása nélkül készülő ápolószerek. Ezeknek az összetevőknek az elhagyása nem csak az emberek, de a kutyák tisztálkodása során is fontos, mivel jelentős mértékben károsíthatják az egészséget. Azonban míg ezzel sokan tisztában vannak, azzal már kevesebben, hogy mit okozhatnak valójában ezek a szerek.

Ezzel azért is fontos tisztában lenni, mert a helyettesítésükhöz szükség van arra, hogy tudd, mit keresel. Éppen ezért most eláruljuk neked, hogy milyen összetevők ezek és hogy milyen hatással vannak az emlősök szervezetére, amiért érdemes őket elkerülni.

Mit takar az SLS rövidítés?

Ez a kérdés joggal merülhet fel benned, ha találkoztál már a kifejezéssel. Az SLS a nátrium lauril-szulfát rövidítése. Számos tisztálkodó- és tisztítószerben megtalálható, mivel erős tisztító képességének köszönhetően hatékonyan eltávolítja a különböző szennyeződéseket. Töménysége utóbbi esetben természetesen alacsonyabb, ez azonban nem csökkenti a vele járó kockázatokat.

Az SLS emellett fertőtlenítőként is gyakran kerül alkalmazásba, ugyanis hatékonyan pusztítja el a különböző baktériumokat és vírusokat. Mérgező képessége alapvetően meglehetősen alacsony, ugyanakkor rendszeres használat mellett kártékony hatásai kiütköznek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok helyettesítő szere is hasonlóan ártalmas, ezért érdemes megválogatni, mit veszel.

Az SLS negatív hatásai közül a legismertebb az irritáció. Különösen igaz ez akkor, ha nagy koncentrációban találkozol vele, ebben az esetben a kellemetlen tünet hamar megjelenik. Magas hőmérsékleten ráadásul könnyebben ütközik ki ez a hatás.

Ebből kifolyólag a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodhatnak a hatására. Ráadásul az SLS nem csak a bőrt irritálhatja, hanem a szemet is. A kutya fürdetése során természetesen minden esetben ügyelni kell arra, hogy a sampon ne kerülhessen a szemébe. Az összetevő nélkül viszont a kockázat is kisebb.

Na, és mi a helyzet a pálmaolajjal?

A pálmaolajat az olajpálma gyümölcshéjából sajtolják. Ez az anyag egy meglehetősen olcsó összetevő. Ennél fogva előszeretettel használják fel a konyhában, de kozmetikumokban is akár. Ez azonban komoly veszélyt jelent az ökoszisztémára nézve. A pálmaolaj felhasználásának mellőzése tehát nem egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból fontos. Azért ugyanis, hogy minél több olajhoz juthasson az emberiség, egész erdőket pusztítanak ki, amelyek rengeteg állatnak adnak otthont. A lakóhelyük pusztulása sok faj számára akár a kipusztulás veszélyét is jelentheti. Ahhoz ugyanis, hogy elegendő pálma legyen, amely olajat termel, újabb ültetvényekre van szükség. Ahhoz, hogy ennek elegendő tere is lehessen, egész őserdőket égetnek fel. Ez nem csak az élőhelyek csökkenése miatt veszélyes, hanem a jelentős mennyiségű szmog miatt is, ami az égetések során a levegőbe kerül.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy vidéki nyaralás után milyen kellemetlen a város szennyezett levegőjére visszatérni. Az itt élő emberek és állatok az erdőirtások alkalmával ezt hatványozottan tapasztalják meg, ami ráadásul komoly egészségügyi kockázatot is jelent rájuk nézve. Ahhoz, hogy ezek a szörnyűségek csökkenjenek, te is hozzájárulhatsz azzal, ha nem vásárolsz olyan termékeket, amelyek pálmaolajat tartalmaznak. Kozmetikumaink elkészítése során mi is arra törekszünk, hogy a pálmaolaj helyett más, természetes anyagokat alkalmazzunk, amelyek képesek helyettesíteni, de beszerzésükhöz nem szükséges egész erdők elpusztítása.

A kutyák ápolása során a megfelelő összetevők alkalmazása tehát az egészség megőrzése és a környezet védelme miatt is kiemelt jelentőségű. A Sheila termékeket ennek szellemében készítjük, így termékeinkkel nem kell bőrirritációtól tartanod és nem járulsz hozzá a Föld veszélyeztetéséhez sem.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek