A kutyák egyik legfontosabb szerve a tájékozódásban a fülük. Ugyanakkor ez a terület nagyon sérülékeny is, ki van téve a különböző fertőzéseknek és ártalmaknak. Mivel a redőkben könnyedén megülnek a szennyeződések, azok hamar galibát okozhatnak, ami kedvenced számára igen fájdalmas következményekkel járhat, ám egy kis odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Ha rendszeresen tisztán tartod négylábú barátod füleit, akkor minimálisra csökkentheted az esélyét annak, hogy ilyen problémák merüljenek fel. Az sem mindegy ráadásul, hogy mivel tisztítod ki ezeket az érzékeny részeket, mivel egy rosszul választott kenceficével akár te magad is válhatsz a baj okozójává. Segítünk neked egy kicsit eligazodni.

Miért fontos a tiszta fül?

A kutyák fülében, akárcsak a gazdiéban, fülzsír termelődik. Ennek eltávolítása természetesen a mi esetünkben is fontos, így egyértelmű, hogy a kedvenceink esetében is az. Amennyiben bent marad, úgy jobb esetben a fül eldugulásához, rosszabb esetben pedig gyulladáshoz vezethet. Ebben az anyagban ugyanis könnyedén megülnek a baktériumok, amik aztán elszaporodnak odabenn.

A baktériumokhoz hasonlóan a ragacsos fülzsírban a kosz is kiválóan meg tud telepedni. Ez pedig már egyenes út egy kiadós betegséghez, ami komoly fájdalmakkal járhat a kutyus számára. Ráadásul a permanensen fennálló veszélyek mellett vannak olyan kockázati tényezők, amelyek ugyan csak szezonálisak, de semmiképpen sem elhanyagolhatók.

Nyáron például ők is szeretnek a vízben lubickolni, beleugrani az első szökőkútban, aminek a szélén a galambok üldögélnek. A hallójárat viszont igen szűk. A bent rekedő nedvesség aztán kiváló táptalaj a különböző fertőzések elszaporodásának, mivel ezek a meleg, kissé nyirkos területeket kedvelik a leginkább.

Így ápold a füleket szakszerűen

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose nyúlkálj a kutyád fülében az emberek számára tervezett pálcikákkal. Ezzel könnyen felsértheted a bőrt, ami nem csak fájdalmas, de a végén kiköthettek akár az ügyeleten is. Előzd meg inkább a bajt. Használj egy kisebb vattakorongot vagy gézlapot a tisztításhoz inkább.

Nedvesítsd be az anyagot Fül és Bőrredő Tisztító Folyadékkal, majd kifelé ívelő mozdulatokkal alaposan tisztítsd meg a fülkagylót. Ezután következnek a bőrredők, amelyekben szintén szívesen vernek tanyát a különböző kórokozók. A fentiekhez hasonlóan finom, könnyed mozgással haladj kifelé a redőkön, amíg el nem távolítod róla az összes oda nem illő szennyeződést.

A tiszta és egészséges fül világos rózsaszínű, és mentes a piszoktól. Emellett érdemes egy kicsit megnyomkodnod a fülek tövét is, hogy nem érez-e esetleg fájdalmat kedvenced. Ha nem, akkor minden rendben van. Ha viszont igen, de nem látod a kiváltó okot, célszerűbb, ha állatorvoshoz fordulsz a problémával, mielőtt esetleg tovább rosszabbodna a helyzet.

A tisztítást legalább havonta egyszer érdemes elvégezni. Ezen felül azonban jó, ha időről időre ellenőrzöd, hogy minden rendben van a hallójáratokban, s ha szükséges, beiktathatsz több tisztítást is. Különösen igaz ez akkor, hogyha a kutyád sokat játszik az udvaron, vagy gyakran jártok kirándulni, hiszen ilyenkor a nagy mókában könnyen összekoszolja magát.

Rendszeres ápolás mellett nem kell majd váratlan és kellemetlen meglepetésektől tartanod. Fül- és bőrredő tisztító folyadékunk ráadásul természetes és kímélő anyagokból készült, így nem okoz irritációt és megnyugtatja a bőrt. A folyadékot alkalmazhatod irritáció esetén is, mivel a benne lévő kamilla virágvíz segít csillapítani a tüneteket.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek