A magyar kutyákra méltán lehetünk büszkék, hiszen sokukat közülük még külföldön is elismerik. De vajon te mennyire ismered hazánk kutyafajtáit? Fel tudod sorolni mindet, vagy a vizslán és a pulin kívül nem jutnak már eszedbe a többiek? Ha így van, nem kell aggódnod. Ugyanis összeállítottunk egy kisokost ezekről a fantasztikus kutyákról.

Természetesen, mint minden kutyus, ők is eltérnek egymástól. Más a megjelenésük, az állóképességük és a temperamentumuk. Egy dolog viszont közös bennük: mindannyian magyar fajták és egyedülállóak. Lássuk, melyek ezek a fajták!

PULI

Ez a felmosórongyra emlékeztető blöki könnyedén belopja magát bárki szívébe. A puli az egész világon a legismertebb terelőkutyák egyike. Jellegzetes, rasztás szőre magától fejlődik ilyenné, a gazdinak mindössze a fürtök rendezett szétválasztásáról kell gondoskodnia. Érdekesség, hogy a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg is egy puli büszke gazdája.

Sinka

Ez a viszonylag új fajta szintén a terelőkutyák sorát gyarapítja. Mivel nem egy őshonos fajtáról beszélünk, nem kizárt, hogy a jegyei a jövőben még változni fognak. Rövid szőrük, kunkorodó farkuk és hatalmas állóképességük viszont könnyedén belopja magát az emberek szívébe. Előszeretettel alkalmazzák a Hortobágyon a rackák őrzésére és a munkájukat kiválóan végzik.

Vizsla (drót és rövidszőrű)

Egy újabb világhírű gyöngyszemet ismerhetünk meg a vizslában. Őseink kedvenc vadászkutyája szívós és erős. Ugyanakkor rettentően szertelenek tudnak lenni hosszú végtagjaikkal és kitörő energiájukkal. Ezeknek a tulajdonságaiknak köszönhetően nem is olyan meglepő a népszerűségük itthon és külföldön egyaránt.

Komondor

A magyarok másik híres raszta fajtája a komondor. Küllemében hasonlít a pulira és szintén a nyáj terelésében segédkezik, termete azonban jóval nagyobb. A teste a puszták zord körülményeihez alkalmazkodott, különleges gondoskodást nem igényel. A nagy termet ellenére a mozgása kecses és igazán szívós fajtát üdvözölhetünk benne.

Magyar agár

Az agarat mindenki a rendkívüli gyorsaságáért ismeri. Természetesen ez a magyar agárról is elmondható. Az angol példányoktól eltérően a csontozata erőteljesebb és szélesebb. Akár mostoha körülmények között is megállja a helyét. Kissé távolságtartó jelleme az együtt töltött idő során feloldódik. Barátságos és türelmes társ.

Kuvasz

A nyájak méltán híres őrzője, amely nem csak az állatokat, de a házat is elhivatottan védi. Napjainkban is előszeretettel alkalmazzák őrző-védőként különböző területeken. Erőteljes, nagy termete és bizalmatlan természete tökéletesen alkalmassá is teszi erre a feladatra. Emellett mozgásigénye is igen nagy, így igényli a nagy, szabad területeket, ahol ezt kiélheti.

Erdélyi kopó

Az erdélyi kopó mára veszélyeztetett fajtává vált. Eredetileg hajtóvadászatok során alkalmazták osztrák, szlovák és lengyel társaival együtt. Hosszú és rövid lábú változat is létezik belőle. Teste minden esetben atletikus, alkalmassá teszi a kitartó munkára. Emellett nagyon ragaszkodó fajta egyben.

Mudi

Végül, de nem utolsósorban még egy pásztorkutya. A teste pedig ehhez alkalmazkodott. Erős és szívós fajta, könnyen alkalmazkodik akár a kihívást jelentő körülményekhez is. A terelés mellett kiválóak az agility pályákon is, valamint a katasztrófavédelem is felfedezte már a benne rejlő lehetőségeket.

 

 

Gazdiként Te is büszke lehetsz arra, hogy egy igazi kutyás nemzethez tartozol. De bármilyen eb szerető tulajdonosa is legyél, mindig fontos, hogy gondoskodj a kedvencedről és vigyázz rá. Ha szeretnéd jó minőségű, állati eredetű anyagoktól mentes kozmetikumokkal ápolni őt, akkor tekintsd meg kínálatunkat a webáruházunkban!

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek