Csitt-csatt, csitt-csatt, ugye neked is ismerős ez a hang? Innen tudod, hogy a kutyád éppen megérkezett a nappaliba, mivel a karmok kopogása elárulja, ki jár éppen arra. Aztán lassan feldereng előtted a csiszológép és a parkettalakk képe, hogy ha így folytatjátok, hamar szükséged lesz rá.

És azt tudtad, hogy nem csak a parketta láthatja kárát, ha nem ápolod megfelelően a kutyusod karmait? A vadonban élő rokonaikkal ellentétben az ebek nem tudják lekoptatni őket, így a gazdira hárul a karbantartás feladata. És hogy miért fontos erről gondoskodni? Mert a túlnőtt karom rengeteg kockázatot rejt a négylábúakra nézve.

Mi történik, ha nem pedikűrözzük a kutyát?

Biztosan benned is felmerült már ez a kérdés, most pedig eljött az ideje, hogy a válaszokat is megkapd. A túl hosszúra nőtt karmok könnyedén beakadhatnak a különböző használati tárgyakba, mint a szőnyeg rojtja vagy a bútorok sarka.

Szerencsés esetben ez csak a berendezések sérülésével jár, de benne van a pakliban az is, hogy a karom is letörik a balesetek alkalmával. Ez nagy fájdalommal jár a blöki számára, különösen akkor, ha túl rövidre törik. Ezt te is tapasztalhattad már, amikor letört a körmöd. Kellemetlen, igaz?

A töredezett karom esetén ráadásul szövődmények is előfordulhatnak. A sérült rész, ha nincs megfelelően fertőtlenítve és gondozva, könnyen begennyesedhet. Ilyenkor már érdemes inkább állatorvoshoz fordulni, aki rendbe teszi majd a megviselt lábakat és persze alapos fejmosásban részesíti a gondatlan gazdit is.

Mindez elég elrettentően hangzik, nem igaz? Akkor ne tedd ki ennek a kutyádat. Ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd a karomvágást kutyakozmetikusra, de ne várd meg, hogy túl hosszúra nőjenek!

Profi karomgondozás az alapoktól

A növekedést nem tudod megállítani, így a hosszúságot kell majd lefaragnod. Ehhez karomvágó ollóra vagy reszelőre lesz szükséged, amelyet kifejezetten az állatok karmaira fejlesztettek ki. Amennyiben a kutyád még nincs hozzászokva a vágáshoz, először érdemes megismertetni őt az eszközökkel és gyakorolni vele azt is, hogy odaadja a mancsait.

Fontos a saját lelkiállapotodra is figyelned, mivel a gazdi hangulata könnyen átragad a házi kedvencekre is. Ha nyugtalan vagy, ő is rosszabbul fogja tűrni az eseményeket. Légy magabiztos és higgadt! Ha a kutyus még így is nyugtalan, viselkedj higgadtan, a jó viselkedés pedig ne felejtsd el jutalmazni. Idővel hozzászokik majd a karomvágáshoz és nem lesz erre szükség.

A kutyák karmaiban érzékeny erek is találhatóak, emiatt érdemes óvatosnak lenni a „pedikűrözés” alkalmával. A világos színű tappancsok esetén ezek jól láthatóak, kissé rózsaszínesen átsejlenek a szarurétegeken. Ha ezek nem láthatóak, akkor úgy érezheted vaktában tapogatózol.

Hogyan birkózhatsz meg ezzel a problémával? Az egyik lehetőség, hogy csak keveset vágsz a karmokból. A másik opció pedig, hogy reszelőt használsz. Ezzel ugyan lassabb lesz a folyamat, de könnyebben tudod kontrollálni, hogy mennyire rövidíted le a körmöket.

A tappancsok ápolása tehát kiemelt jelentőséggel bír. Ebbe a karomvágás mellett a talppárnák megóvása is beletartozik. Ha az előbbivel már végeztél, érdemes egy kis Puha Tappancs Mancsápolót is bevetned a tökéletes eredmény érdekében. Így gondoskodhatsz kedvenced lábainak teljes körű védelméről.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek