Felelős gazdikként mind arra törekszünk, hogy elébe menjünk azoknak a problémáknak, melyek kedvenceinket fenyegetik. Bizonyára ezzel te is így vagy. Azonban ahhoz, hogy ezek a problémák megelőzhetőek legyenek, ismerni kell azokat a betegségeket, amelyek fenyegethetik a kutyusok egészségét, néhány esetben akár az életüket is.

Ilyen fenyegetés a légynyüvesség is, amit ha nem kezelnek idejében, akár maradandó károsodást is okozhat. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy milyen betegség is ez és hogy melyek azok a tünetek, amelyek intő jelek lehetnek arra, hogy ideje ellátogatni az orvoshoz. Lássuk, mit érdemes tudni a légynyüvességről!

Mi is az a légynyüvesség?

A betegség egy gerinces állatokat támadó, legyek és paraziták által terjesztett probléma. Embereknél meglehetősen ritkán fordul elő, ám az óvatosság ennek ellenére nem árt. Ami fontosabb, hogy idejében nyakon csípd ezt a kártékony kórt. A maradandó károsodások mellett ugyanis akár a négylábúak életébe is kerülhet, ha elkapják.

Hogy miként kerülnek az élősködők az állatokba? Megesik, hogy a nőstény legyek kezeletlen sebekbe, vagy más, meleg helyekre teszik le petéiket, mint például a nemi szervek, a végbél nyílás, vagy a nyálkahártyák. Itt aztán kikelnek a lárvák és az állat testén élősködve kezdenek el növekedni. Nem hangzik túl biztatóan, igaz?

A probléma főként tavasszal és nyáron fenyeget, amikor meleg az idő. Ilyenkor az elhanyagolt kutyusok tökéletes terepet jelentenek az ilyen élősködők számára. Hatására az eb kedvetlen és étvágytalan lesz, gyakran nyalogatja a fertőzött területet és sokszor kellemetlen szag is társul hozzá. A probléma azonnali állatorvosi ellátást igényel. Ne várd meg, amíg elharapózik!

Mit tehetsz a légynyüvesség ellen?

Az első és egyben legfontosabb, hogy kedvenced ápolt és tiszta legyen. Ha a játék hevében vagy egy baleset következtében megsérül, mindig ügyelj arra, hogy a sebet tisztán tartsd és fertőtlenítsd. Ez nem csak a nyüvek miatt fontos egyébként, hiszen ezek a nyílt sérülések melegágyai lehetnek a különböző kórokozóknak.

Ha már kész a baj, akkor nincs mese, irány az állatorvos. Ne kezdj önálló kezelésbe! A vizsgálatot és konzultációt követően ilyenkor az orvos eltávolítja a lárvákat és további, otthoni kezelés is előír. Ezeket az előírásokat maradéktalanul kell követned, így hatékonyan megbirkózhattok majd a problémával.

A betegség az esetek többségében azokat az állatokat fenyegeti, akik tartósan a kertben élnek. Az ő esetükben ugyanis a kosz, a sérülések és a különböző környezeti hatások fokozottan van jelen. Ezért is fontos, hogy a kerti kutyusok esetén is gondoskodj az alapos tisztításról és ápolásról, hogy ne kelljen később a rendelőben kikötnötök.

A megelőzés azért is lényeges, mert ez a betegség komoly megpróbáltatásokat okoz a kutyáknak. Erős viszketés és komoly fájdalmak kísérik a lárvák fejlődését. Ráadásul a kezelés sem teljesen fájdalommentes. A tünetek csak a betegség elvonultával szűnnek meg. Egyértelmű, hogy ennek elkerülésének egyetlen módja a megelőzés.

 

Ha szeretnéd biztosítani kedvenced higiéniáját, akkor ismerkedj meg hatékony tisztító- és ápolószereinkkel. Ezek a termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket és a bőrrel is kíméletesek. Ennek köszönhetően nem kell tartanod irritációtól vagy allergiától sem.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek