Amikor a kutyáinkról van szó, természetes, hogy szeretnénk megóvni őket mindentől. Különösen igaz ez a betegségekre, amelyek közül némelyik igen komoly fenyegetést jelent a blökikre nézve. Ide tartozik a szopornyica is, amiről bizonyára már te is hallottál. De vajon azt is tudod, hogy milyen tünetekkel jár és milyen következményeket vonhat maga után?

Ez a megbetegedés leginkább a kutyákat és a rokon fajokat támadja meg. Heves tünetekkel jár és akár végzetes is lehet azok számára, akik elkapják. Ezért is nagyon fontos, hogy megelőzd a kialakulását, különben komoly kihívásokkal találhatod magad szembe te is és a kedvenced is.

Milyen betegség a szopornyica?

A szopornyica elsősorban a nyálkahártyát, a légutakat és az idegrendszert támadó, lázzal együtt jelentkező fertőzés. Elsősorban orrváladékkal, vizelettel és ürülékkel, valamint fertőzött ételeken és eszközökön keresztül terjed. A lappangási ideje 3-7 nap és a kutyák már ebben az időszakban is továbbadhatják a betegséget társaiknak.

Mivel a légutakat és a nyálkahártyát támadja, ezért előfordulhat hányás és hasmenés is, valamint a bőrön is megjelenhetnek foltok és hólyagok.

Az idegrendszerre gyakorolt hatása lehet egészen enyhe is, ilyenkor tompultság észlelhető. Rosszabb esetben rángógörcsökkel, mozgásban fellépő zavarokkal és bénultsággal is járhat a probléma. Ezek a tünetek ráadásul a gyógyulást követően is visszamaradhatnak.

A fertőzött kutyák egyharmada elpusztul a szopornyica következtében. Ezért kiemelten fontos, hogy a tünetek észlelését követően azonnal elvidd az ebet orvoshoz. A vizsgálatokat követően teszt segítségével kimutatható a fertőzés. Ha időben elkapják a szopornyica kezelhető és gyógyítható. Ehhez lázcsillapító gyógyszereket és antibiotikumokat alkalmaznak a kezelés során, de az immunrendszer támogatására is célszerű gondot fordítani.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Amennyiben a négylábú rendelkezik a megfelelő oltásokkal, a szopornyica megelőzhető. Ehhez kombinált oltóanyagra van szükség, ami tartalmazza azt a vakcinatörzset, ami ehhez szükséges. Ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy a kedvencedet minden évben elvidd beoltatni, így védetté válhat a betegséggel szemben.

Amennyiben a környezetedben felbukkant a szopornyica, akkor jobb, ha a gyógyulásig elkerülitek a fertőzött kutyát. Ha ez a négylábú a tiéd, akkor jobb, ha felállítasz egy karantént a számára és mindig ügyelj arra, hogy azokat az eszközöket, amelyek érintkeznek vele alaposan fertőtlenítsd. Így megelőzheted, hogy a fertőzés eljusson a többi állathoz.

Utóbbi azért is nagyon fontos, mert a szopornyica az utóbbi időben mutálódott és erősebbé vált. A vírus nem csak erősebbé vált, de könnyebben is fertőz. A beteg kutyákat a megfelelő védőfelszerelés viselése mellett ajánlott csak megközelíteni, mint a gumikesztyű és a lábzsák így a saját testeden sem fogod átvinni a többiekre a szopornyicát.

Fontos még, hogy amennyiben vemhes kutya is tartózkodik a fertőzés közelében, rá kiemelt figyelmet fordíts. Ez a megbetegedés ugyanis elvetéléshez, de akár az anyaállat elhullásához is vezethet. Emellett kialakulhatnak bakteriális szövődmények és tüdőgyulladás is, de akár a szaruhártyát is megtámadhatja, ami a látás jelentős romlását okozhatja.

 

Természetesen a megelőzéshez a kellő higiénia is szükséges. Ha ezt szeretnéd biztosítani kedvenced számára, akkor ismerkedj meg hatékony tisztító- és ápolószereinkkel. Ezek a termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket és a bőrrel is kíméletesek. Ennek köszönhetően nem kell tartanod irritációtól vagy allergiától sem.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek