A köznyelvben toklászként emlegetett növényrész, mely komoly sérüléseket okozhat állatainknál, főként a hosszúszőrű, lógófülű kutyáknál, tulajdonképpen nem más, mint az egérárpa megszáradt kalásza. Ez a növény minden olyan helyen fellelhető, ahol nem végeznek rendszeres fűnyírást.
Általában, időjárástól függően a kalászok száradása május végén kezdődik és ettől az időszaktól folyamatosan veszélyeztetik négylábú barátaink épségét.

A toklász hátra álló szálainak és hegyes végének köszönhetően a szőrzet mozgásával egyre beljebb és beljebb hatol, akár a bőrt is képes átszúrni. De leggyakrabban a testnyílásokon bejutva okoz problémát, melyek gyakran a szem, száj, fül, orrnyílás, vagy a nemi szervek lehetnek. Bejutás után pedig még tovább vándorol a kalász, hiszen a hátra felé álló szálak megakadályozzák a visszafelé haladásban.

 

A toklász leggyakrabban a hallójáratba jutva okoz problémákat. A toklász okozta gyulladás, előrehaladott állapotban akár gennyedző, váladékozó, kifakadó sebeket is okozhat. Legfőképp azért veszélyes, mert szinte észrevétlenül kerül a szőrzet alá, ahol azonnal meg is kezdi a sérüléshez vezető útját.

Megelőzésképpen a legjobb, ha naponta néhányszor alaposan átnézzük kutyánkat. De, ha már megtörtént a baj, akkor a sebek gyorsabb gyógyulása érdekében alkalmazzuk a Sheila Kozmetikum Fül és bőrredő tisztító folyadékát, mely ilyen esetekben is nagy segítségünkre lehet.

0
    0
    Kosarad
    A kosár üresTermékek